Templomok
Intézmények

ruzsa

ottomos

pusztamerges

Hírek, aktualitások

 

 


 

Elhelyezték Boldog Brenner János ereklyéjét az öttömösi templomban

Tovább a hírhez >>>

Szt. Fausztina ereklye elhelyezése

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.

Szt. István Király ünnepe

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.

Hittanos tábor - 2019.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.


Szent Fausztina nővér ereklyéje a ruzsai templomban

Lengyel-magyar szentmise keretében helyezték el Szent Fausztina ereklyéjét a Csongrád megyei Ruzsa katolikus templomában augusztus 17-én, szombaton.

tovább >>> 

Minden embernek meg kell tanulnia ragyogni - Székely János felszentelte az öttömösi templomot
 


Katolikus bál 2019
 

A ruzsai Urunk Színeváltozása Plébánia és Ruzsa Község Önkormányzata sok szeretettel hív és vár mindenkit a 2018. október 21-én, vasárnap 16 órakor kezdődő ünnepi szentmisére, melynek szónoka  Excellenciás Dr. Veres András, győri püspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke lesz. A szentmise Ruzsán, a Tömörkény téren kerül megrendezésre, majd ezt követően gyertyás körmenettel kísérjük az ereklyét, melynek ünnepi elhelyezése a templomban történik.

Már az ünnep is nagy jelentőséggel bír, hiszen 40 évvel ezelőtt, 1978. október 22-én mutatta be II. János Pál pápa székfoglaló szentmiséjét. Ebből kifolyólag fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon belüli plébániák, akik rendelkeznek Szent II. János Pál pápa ereklyével, alakítsanak ki úgynevezett testvér-plébánia kapcsolatot.  Ennek a legmegfelelőbb időpontja október 21-én lenne. Célunk, hogy évente valahol, Szent II. János Pál pápa tiszteletére egy zarándoklatot hozzunk létre, melyen valamennyi testvér-települési plébánia részt venne, de mindig máshol. Így a hívek is, és mi is gazdagodnánk, közben megismernénk egymást, hazánkat. Ezért a szentmise közben kerül aláírásra több plébánia között a testvér-plébániai megállapodás is, szemléltetve, hogy közös a célunk.

Az ünnepségre nagy valószínűséggel Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek is tiszteletét teszi, vagy az általa küldött legátus tolmácsolja majd üdvözletét. Mindenkit szeretettel várunk.


 

SZÜLŐI NYILATKOZAT LETÖLTÉSE >>>


Kedves Ruzsaiak! Kedves Hívek!

Bizonyára tudják, hogy templomunk az idei évben ünnepli felszentelésének 30-ik évfordulóját. Ezen ünnepi aktusra készülünk immáron közel 3 éve. Plébánia épületének rendbehozatala kívül-belül szinte teljes mértékben megtörtént a szigetelésekkel együtt. A plébániához tartozó közösségi ház épületének belső része is kialakításra került. A sekrestye is sikeresen megújult, persze kivételt az ablakok cseréje képez csupán. A templom kerítése is átalakult és lassan az udvar is kezd kirajzolódni a maga szépségében. Csupán még a templom maradt hátra. Rengeteg sebből vérzik, hiszen rosszak a nyílászárók, festeni kellene a fából kialakított mennyezetet, hiszen 30 éve nem volt festve, a járólap is itt-ott megkopott, a padokon a lakk is igen elhasználódott, s nem is beszélve az ablakokról, a harangokról és a haranglábról, mely önálló témát képezne. Apródonként együtt már három év alatt is rengeteg mindent megvalósítottunk, s most újra megtehetjük. Harminc éve egy templomot építettünk és rendeztünk be, most csak fel kellene újítanunk és karban kellene tartanunk.

Tisztelt Lakosok!

Tudom, hogy az itt leírtak rengeteg pénzt és energiát hordoznak magukban. Igyekeztem itt létem alatt több pályázatot is benyújtani a templommal kapcsolatban, de sajnos nem értek célt. Viszont a templom és a hozzá tartozó épületek elsősorban a híveké, a ruzsaiaké. Ezért is merem Önöket kérni évről évre, hogy együtt tudjuk megvalósítani dolgokat. Az idei évben a az Egyházközség a következő célokat tűzte ki megvalósításra:

  • a közösségi ház ajtóinak a festése (7+8 db ajtó)
  • a templom ajtóinak a festése (10 db ajtó)
  • a plébánia ablakainak a festése (8 db ablak)
  • a templompadok lecsiszolása és lakkozása
  • a templom járólapjainak csiszolása
  • a harangok állapotának felmérése, esetleges javítás

és végül a 30-ik évforduló alkalmával a plébánia rövid történetének megírása és annak kiadása.
Ezekhez kérünk technikai és anyagi segítséget. Hiszem, hogy együtt meg tudjuk valósítani mindezt. Nekünk végesek az erőforrásaink, ezért is fordulok Önökhöz, mint lakosokhoz, és mint magánszemélyekhez is. Segítsenek, hogy mi is fel tudjuk mutatni valamit, s meg tudjuk mutatni a többi településnek, hogy Ruzsán mennyire fontos a templom, még 30 elteltével is. Akik nagyobb adománnyal támogatják a templom felújítását, azok nevével a templomban egy táblát helyezünk el ünnepélyes körülmények között.

Végül pedig ez úton szeretetném kifejezni őszinte és hálás köszönetem, hogy az elmúlt évben is támogattak minket, s plébániánk, templomunk új külsőt kaphatott az önök segítségével. Egy községben, egy közösségben ugyanazon célért fáradozunk. Köszönöm, hogy együtt tudjuk megvalósítani.

Bízva segítő szándékukban, Isten áldását kérem életükre, munkájukra.
Negyela Zoltán
plébániai kormányzó